Ben Sizde Kahve İçmem!

Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

Geçenlerde Kadıköy’de kahve içecek bir yer ararken her yerin tıklım tıklım olduğunu gördüm. Biraz yazıp çizmek istediğim için aşırı kalabalık tercih etmediğim bir günümdeydim. Biraz dolaştıktan sonra gözüme biraz daha boş bir kafe takıldı. Kafeye yaklaştım. Kafe girişinde ellerini göğüslerinde kavuşturmuş iki garson girişin iki yanında duruyordu. Sanırsın kale girişinde nöbet tutuyorlar. Yahu siz hiç farkında değil misiniz? Yanı başınızda tıklım tıklım kafeler var ve kafeyi işletenler neredeyse görünmez olmaya çalışıyorlar. Bir yandan görünmez olma başarısını gösterirken, bir yandan da ihtiyaç duyulduğu anda şişeden çıkan cin gibi yanı başınızda bitiveriyorlar. Hiç mi içinizden “Bir gariplik var ama nedir?” diye bir düşünce geçmiyor? İki resim arasında hiç mi fark yok size göre?

Bu yanı başında var olan, olup biten güzel ve iyi şeyleri fark etmeme hastalığına daha önce de çok rastladım. Güzelim şehirlerde güzelim eski yapıların yanına kondurulan çirkin yapılar gördüm. “Toplam Kalite” dersi verip içtiği çayın kalitesini dert etmeyenler gördüm. “Aktif Öğrenme” üzerine “SUNUM” yapan birinden, izleyen bir arkadaşım sayesinde haberdar oldum. Çok örnek var. Siz de yaşamışsınızdır.

Şu ana kadar deneyimim bana şunu öğretti: İnsanlar cansız varlıklardan ve sistemlerden durdukları yerde öğrenmiyorlar. Onlarda gördükleri güzel şeyleri kendi eylemlerine transfer edemiyorlar. Bir insanın bu noktada şansı daha yüksek. İyi bir rol model olarak başkalarına bir takım değerleri ve becerileri transfer edebiliyoruz.

İyi olmaya çalışan az. Sürekli daha iyi olmaya çalışan daha da az.

Daha iyi olmanın yollarından biri kıyaslama (benchmarking). Kıyaslamak için karşı tarafı tanımanız, kendinizi tanımanız ve belirli bir standarda göre bu iki şey arasındaki farkı anlamaya çalışmanız gerekir. Bir de tabi iyi, doğru ve güzel bir şey yapmaya niyetinizin olması gerekir.

Startup kurmak iyiyi arama yolculuğu. Biraz rahat batan insanlara göre bir yolculuk. Yol boyunca da sürekli iyileştirme gerekiyor. Bunun için de hem sistemlerden hem de insanlardan öğrenmeye açık olmak gerekiyor.

Twitter https://twitter.com/inancayar

Facebook https://www.facebook.com/ayarinanc

Blog http://inancayar.com/blog

Linkedin www.linkedin.com/in/inancayar

Medium https://medium.com/@inancayar

Post a comment