Bir Startup Neden Pivot Eder? – Kafa Karışıklığı İyidir

Photo by Natalia Y on Unsplash

Kafası net insanlarla pek anlaşamam. Hayatın kafa netliği kaldıracak basitlikte olduğunu düşünmüyorum. Kafa karışıklığı iyidir. Bir alıntı:

“A ‘startup’ is a company that is confused about three things:

(1.) What its product is. (2.) Who its customers are. (3.) How to make money.” – Dave McClure, 500Startups co-founder

“Bir ‘startup’ üç şey hakkında kafası karışık olan şirkettir:

(1.) Ürününün ne olduğu. (2.) Müşterilerinin kimler olduğu. (3.) Nasıl para kazanacağı.”

Baya kafa karışıklığı içeren bir tablo değil mi? O zaman güzel bir noktadayız. Bu kafa karışıklığından bizi kurtaracak eylemlerden biri pivot etmek.

Nedir pivot etmek?

Ürün veya hizmetiniz pazarla buluştuğu andan itibaren varsayımlarınızı test etmeye başlarsınız. Pivot etmek bu varsayımlardan çalışmayanları hızlıca fark edip gerekli değişiklikleri yapmaktır.

The Lean Startup yazarı Eric Ries 10 tür pivot tarif ediyor:

Zoom-in pivot:

Bu pivot türünde üründeki tek bir özellik ürünün tamamı haline gelir. Yani gereksiz unsurları atarsınız.

Zoom-out pivot:

Bazı durumlarda tek bir özellik müşterinin ihtiyaçlarını karşılamaz. Bu pivot türünde daha önce tüm ürün olarak düşünülen şey daha büyük bir ürünün parçası haline gelir. Yani yeni unsurlar eklersiniz.

Müşteri segment pivotu:

Başta düşündüğünüz segmentin ilgisini çekmeyen ürününüzü başka ve ürününüzde daha çok değer gören bir segmente ulaştırırsınız.

Müşteri ihtiyacı pivotu:

Müşteri ürünle buluştuğunda yeterince iştah göstermez veya ürüne ayıracak bütçesi yoktur. Bir başka deyişle ürün gerçek bir ihtiyacı karşılamaz. Bu durumda yeniden konumlandırma yaparsınız veya tamamen yeni bir ürüne geçersiniz.

Platform pivotu:

Bu pivot türünde uygulamadan platforma veya platformdan uygulamaya geçersiniz. Platformunuzda yeterince güçlü uygulamalar yoksa uygulamaya geçin. Uygulamalarınız güç kazandıysa platforma pivot edebilirsiniz.

İş mimarisi pivotu:

Geoffrey Moore’a göre iki tip iş mimarisi vardır: Yüksek kar marjı düşük hacim veya düşük kar marjı yüksek hacim. İkisini birden aynı anda yapmak zor. Birinden diğerine pivot edebilirsiniz.

Gelir oluşturma pivotu:

Startup olarak gelir modeliniz işe yaramıyorsa model değiştirebilirsiniz.

Büyüme motoru pivotu:

Çoğu startup üç büyüme motorundan birini kullanır: Viral, müşteriyi uzun süre elde tutma (sticky model), paralı büyüme (reklam, pazarlama vs.) Büyüme motorunuz çalışmadığında pivot edebilirsiniz.

Kanal pivotu:

Dağıtım veya satış kanalınızı pivot edebilirsiniz. Yani ürününüzün müşterilerinize nasıl ulaştığı üzerine, fiyatlandırma ve konumlandırma üzerine düşünürsünüz.

Teknoloji pivotu:

Aynı ürünü başka bir teknolojiyle sunmaya geçebilirsiniz. Özellikle maliyet ve performans avantajı oluşan durumlarda bu pivot türü tercih edilebilir.

Maddeleri derlediğim yazı:

Startup kurucusuysanız kafa karışıklığı ile berraklık arasında sürekli gidip gelmeniz gerekecek. Doğru düşünme modelleri bu noktada hayat kurtarır.

Post a comment