İstek, Hayalgücü ve Strateji Üzerine

Photo by Gauravdeep Singh Bansal on Unsplash

Neyi istediğimizi biliyorsak, isteğimize ulaşmak için bir “Stratejik Plan” oluşturmak nispeten kolay. Peki ya neyi isteyebileceğimizi bilmiyorsak?

Bir şeyin imkansız olduğunu iddia etmek çok zordur. Ancak çoğu zaman kendimiz için bazı şeylerin imkansız olduğunu düşünürüz. Bizi bu düşünceye iten geçmiş deneyimlerimiz, şu anda etrafımızda aktüel olanlar ve varsaydığımız imkanlardır.

Yetişkinlerle yaptığım bir atölye çalışması sırasında bir katılımcıya sormuştum: “Mesela sizin ilerde bir özel üniversite açamayacağınızı kim iddia edebilir?” Hiç kimse demesini bekliyordum. Zaten hiç kimse diyecekti ve ben de sözüme devam edecektim. Ancak ilginç bir şey oldu. Katılımcı: “Ben iddia edebilirim.” dedi. “Yani siz ileride bir özel üniversite açamaz mısınız?” diye tekrar sordum. “Bana kalırsa açamam.” dedi. O kadar şaşırmıştım ki tekrar altını çizerek sordum: “Yani sizin ilerde, bir şekilde bir özel üniversite açmanız hiç bir şekilde mümkün değil midir? Biraz düşündü ve gülerek “Bana kalırsa mümkün değildir.” dedi. Karşımda bir yetişkin bir şeyin mümkün olmadığını söylüyordu. Bir insan kendisi açsından bir şeyin mümkün olmadığını düşünüyorsa, zaten yapacak çok şey yok. Peki bizim açımızdan neyin mümkün olup neyin mümkün olmadığına nasıl karar veriyoruz? Bir şeyin mümkün olmadığını iddia etmek nasıl bu kadar kolay olabiliyor? Bir özel üniversite açmak için çok paranız olması gerekiyor. Hiç bir zaman çok parası olmayacağına nasıl ve neden karar vermişti bu kişi?

Bize böyle aceleci karar aldıran, geçmiş deneyimlerimiz ve şu anda sahip olduğumuz imkanlar. Bunlara bakarak ya da bu noktadan itibaren bir şeyleri istiyor ya da istemiyoruz.

Neleri istemeye hakkımız olduğu ve neleri istemeye hakkımız olmadığına kendimiz karar veriyoruz. Bu nedenle stratejik bir hedef belirlemeden önce kendimize hangi sınırları koyduğumuzu anlamaya çalışmalıyız. Hedef belirlemeden önce varsaydığımız ve test etmediğimiz sınırları ortadan kaldırarak hayal kurabilmemiz önemli.

Sorry, the comment form is closed at this time.