Startup’lar İçin En Büyük Kaldıraç: Soru Kalitesi

Photo by Paul on Unsplash

Kaldıraç yaklaşımı ilham verici. Nedir kaldıraç? Uyguladığınız kuvvetten daha büyük bir ağırlığı kaldırmanızı sağlayan düzenektir. Bir startup yönetirken kullanabileceğiniz kaldıraçları keşfetmek çok önemli. Yani öyle eylemler yapacaksınız ki eylemin kendisinden çok daha büyük bir çıktı elde edeceksiniz. Var mı böyle eylemler? Ohooo, istemediğiniz kadar. İyi bir kaldıraç bulmanın en basit yolu kaliteli sorular bulmak. Soru kalitesi bir yandan eylemlerimizin de kalitesini belirliyor.

Kompleks problemler çözme konusunda sizden daha deneyimli birine fikir sorduğunuzda ilk fark ettiğiniz şey şu olur: Sizin sorduğunuza benzemeyen sorular sorar. Ya da etkisi çok güçlü ama görünüşte çok basit bir şey önerir. Kompleks problemleri çözmeye çalışmak insana deneyim kazandırıyor. Her kompleks problem başka bir yaklaşım gerektiriyor elbette. Ancak kompleks problemlerle uğraşmak bence kişinin soru kalitesini arttırıyor. Sormak ve düşünmek gerçekten çok değerli. Basit bir örnek vereyim:

Farzedelim ki ben F klavye kullanabiliyorum ve biri bana soruyor: “F klavyedeki harf dizilimi nedir? Ben cevap veremiyorum. Ama düşünerek ve hafızamdaki bilgileri çağırarak harf dizilimini çıkarabilir ve söyleyebilirim. Bu durumda ben F klavye dizilimini biliyor muyum?

Şöyle akıl yürütebilirsiniz: F klavye düzenini sorulduğu anda söyleyemiyorum ama düşünerek çıkarabildiğime göre biliyorum.Peki ya düşünerek çıkarabildiğimin farkında değilsem? Ya da hangi soruları soracağımı bilmiyorsam?

Ne bildiğim kadar düşünerek ve soru sorarak neleri ortaya çıkarabileceğim de önemli. Belki de şu anda düşünmeyerek ve sorgulamayarak yaptığım bir sürü eylem var ve eğer düşünür ve sorgularsam bu eylemlerden bazılarını yapmamanın daha iyi olduğu bilgisine ulaşabilirim. Ya da doğru bir soru ile şimdi yaptığım eylemlerden çok daha yüksek kaldıraç gücüne sahip eylemler bulabilirim.

Bir startup yöneten ekibin elinde her zaman bir takım sorular vardır. Arada bir durup bu soruların doğru sorular olduğundan emin olmak lazım. Bir de elimizdeki soruları kaldıraç güçleri açısından da ele almalıyız. Bu sorular yerine başka sorulara cevap bulursak daha yüksek kaldıraç gücü elde edebilir miyiz? Bu soru hep gündemde olmalı.

Twitter https://twitter.com/inancayar

Facebook https://www.facebook.com/ayarinanc

Blog http://inancayar.com/blog

Linkedin www.linkedin.com/in/inancayar

Medium https://medium.com/@inancayar

Post a comment