#012 Yetişkin Olmak Ne Demek?

Kitap : Robert Greene “ Mastery “ çok şiddetle öneri 🙂 ustalığın yollarını anlatıyor.

(Çıraklık meselesi, çırak ruhuna sahip olmak önemli)

Ayna nöron : mesela avlanan aslanları izleyen yavru aslanların beyninde aynı nöronlar ateşleşiyor beyinde belli bir bölge avlanıyormuş gibi çalışıyor “ taklit yoluyla öğrenmek “ öğrenme teorisinde bulunur.

Öneri : doğrudan girişime girmek yerine önce bir yerde çalışmak. Kurumsal hayata girip bir süre bir alanı tanımak çok değerli. O sektörün ihtiyaç ve dertlerine sahip olmak ( sektör içi sıcak ihtiyaçlar ) çok değerli.

Unfair advantage kavramı (adil olmayan avantaj)  örn : kurduğunuz işte başkasına para verip yaptıracağınız şeylerin kabiliyeti sizde varsa başka biriyle çalışmak yerine kendin yapabilmen ekstra para harcamanı gerektirmez. Bunu oluşturmak gerekiyor girişimimizi daha iyi hale getirmek için.

Kitap : Mavi okyanus stratejisi “ W.chan Kim, Rene Mauborge “ girişim yapmak isteyenlere öneri.

Kimsenin daha önce açılmadığı yeni sular keşfetmek. Kimsenin yapmadığı bir takım işleri yaparsanız inovasyon geliştirirsiniz.

Öneri : Her gün öğrenin inovasyon nedir videosunu YouTube kanalından izleyebilirsiniz.

Mavi okyanus stratejisi kitabında : azalt, arttır, yok et ya da ekle eylemleri.

Azaltabileceğin, arttırabileceğin ya da ekleyebileceğin şeyleri düşün.

İnsanlar yaratıcı doğar;

büyürken yaratıcılığı aile ve çevre yok eder.

Yetişkin olmak dediğimiz şey, bir noktada durup;

Ben kimim ? Nasıl biriyim ? Niye böyle biriyim ? Benim böyle biri olmamın üzerimde kimlerin etkileri var ? Bu etkiler beni nasıl biri yaptı ? Ben bu şeye onay veriyor muyum ? Diye düşünüp bir yetişkinin kendini tekrar inşa etmesi gerekir.

Depresyon : bir ben projesinin iflas etmesi. Bu bir fırsat. Sizin o ana kadar kurgulanmış olan benliğiniz iflas ediyor, sizin yapmanız gereken şey kendinizi tekrar inşa etmek. Tabi bunun için depresyona girmeniz gerekmiyor.

Engelleri kaldır, en çokta ben yaratıcı değilim engeleni kaldır, üzerine düşün.

Girişimci olabilmek demek; kendini tanımak, başkalarını tanımak, başkalarını anlamak, dünyayı anlamlandırmak gibi bir takım becerilere sahip oluyor. Bu becerilere sahip olan insan ilerde girişimci olmasa da bir süre girişimcilik yapmış olsa bile yaptığı her işi daha iyi yapabilir diye düşünüyorum.

Post a comment