#016 Mutluluk Üzerine

Boğaziçi Üniversitesi’nde dersimi alan bir öğrenci geldi ve podcast’i dinliyorum ve bir takım şeyler uygulamaya başlıyorum dedi. Ulaştığı sonuç şu ki; değişmeyeceğini düşündüğü bir takım şeylerle ilgili şunu farketmiş, hep onların daha iyiye gitmesini bekliyormuş ve bir eyleme geçmiyormuş. Şimdi kendisi bir takım şeyler düşünüp bir takım stratejiler geliştirip değişmesini istediği şeylerin değişmesi yönünde bir takım eylemlerde bulunuyor ve değiştiğini görüyormuş. Gerçekten podcastin yapmaya çalıştığı şeylerden birisi hatta özü bu.! Yani insanın karşısında izlediği bir sahne var ( hayat sahnesi ) bu hayat sahnesini pasif, boş gözlerle izlemesinden vazgeçirip, sahnede hoşuna gitmeyen şeyler varsa bu şeyleri değiştirmek üzere eyleme geçmesini sağlamaya çalışan bir seridir.

İnsanın yaptığı şeyin sonuç verdiğini görüyor olması, yaptığı şeyi yapmaya devam etmesi konusunda ona motivasyon sağlıyor.

Tavsiye : Yale Üniversitesi mutluluk kursu Coursera versiyonu. Massive online course takip edin.

Keyif alındığı için, anlamlı bulunduğu, kendi becerilerini geliştirdikleri için bir takım işler yapılması çok değerli. Para onun yan sonucu olmalı.

Tavsiye 2 : Gödel, Escher , Bach kitabı ( Douglas R. Hofstadter ) okuyunuz.

Tavsiye 3 : Kurt Gödel – Eksiklik Teoremi araştır

Tavsiye 4 : M.C. Escher – Grafik Tasarımı ( birbirini çizen eller ) daha önce eserlerine bakmamış olanlara bakmalarını öneriyorum. Çok zihin açıcı tarafları vardır.

Kitapta yapay zekaya da yer verilmiştir, matematik, bilişsel bilim, psikoloji, bilgisayar bilimlerini de içinde bulunduruyor.

  • Yapay zeka üzerine çalışmaya başladım ve şunu farkettim ki yapay zekanın asıl yapmaya çalıştığı şey; kendini iyileştirebilen be öğrenebilen bir takım makineler yapmak. Bu ikisi insan olarak elimizde olan şeyler, öğrenmek ve kendini iyileştirmek.

Örnek : Bir GO ustalarından birini yenem bir GO yapay zekası var, bir yazılımı var. Bunu nasıl yapmış ? – kendisinin eski versiyonuyla oynayan yeni versiyon yaparak.

  • Büyüme zihin yapısına sahip olan insanlar kendilerinin bir konuda daha iyi hale geleceklerini biliyorlar.

❗️İnsan daha iyi hale gelebilir, kendini daha iyi bir hale getirebilir.

20-35 yaş arası daha fazla seçerek, odaklanarak geçirilecek zamanlar değil. Mümkün olduğunca zengin deneyimler yaşaması gereken dönemlerdir. Çünkü kendini tanımanın yollarından biriside sürekli farklı şeyleri yapıp ediyor olmak. Sanatla, müzikle, dansla, sporla uğraşmak. Bir çok insanla tanışmak, felsefeyle, mantıkla, matematikle, temel bilimlerle uğraşmak. Bütün bunları yaparak kendimizi zenginleştirme dönemidir. Bu dönemi iyi kullanmak gerekiyor.

İyileşme fikri . ❗️Sanat bize bir çok açıdan bunu sağlıyor. Sanatla uğraşmak insanı iyileştiren bir şeydir.

  • Edebiyatla uğraşmak yine iyileştirir.
  • Kitap okumak çok değerli, okuyun.

Post a comment