#017 Hayatta Kaç Defa Böyle Bir Şeyle Karşılaşabilirim ki?

Bir hikaye anlatarak başlamak istiyorum, kendi başımdan geçen bir hikaye. TÜBİTAK’ta çalıştığım bir dönemde başımdan geçen bana ilham veren bir olay, biliyorsunuz sezgi karşıtı düşünceleri  seviyorum. Karmaşık durumlarda bu düşünce modellerinin işe yaradığını düşünüyorum.

Eğitici eğitimi yapıyorduk, eğitmenlerin yetiştirildiği bir eğitim. Eğitmen arkadaşımla beraberdik o anlatıyordu bende dinleyici olarak oradaydım ve katılımcılardan bir annenin iki çocuğu ile gelmişti sınıfta ise yaklaşık 25-30 tane de katılımcı vardı ve o iki çocuk birbirini sınıf içerisinde yüksek sesle kızılderili çığlıklarıyla kovalamaya başladılar. Yaklaşık 1,5 saat boyunca annede bir şey yapmadı, katılımcılar da bir şey demedi ve eğitmende bir müdahalede bulunmadı. Tabi ara verilince eğitmene hemen sordum; neden müdehale etmediğini, öğrenmenin zedelendiği bir takım durumların oluştuğunu, neden müdahale etmediğini merak ettiğimi ilettim.

Eğitmen de; İnanç dedi şöyle düşündüm o an hayatta kaç defa başıma böyle bir şey gelebilir ki ? Sınıfın içerisinde annesininde müdahale etmediği bir durumu hayatta kaç defa yaşayabilirdim diye düşündüm ve bunun hiç müdehale etmeden yaşamamın eğlenceli olabileceğini düşündüm ve meseleye böyle baktım dedi.

Bana çok enteresan geldi bu, duyar duymaz beni hemen çeken bir düşünce tarzıydı. Eğitmen arkadaşımın söylediği şey sezgi karşıtıydı.

Sezgi karşıtı düşünceler ve fikirler bulaşıcıdır. İnsanlar bunları duyuyorlar ve zamanı gelince ilham alıp kendi hayatlarında gerçekleştiriyorlar, bu da bana çok değerli geldi. Bir girişimci olarakta bunu düşünebilirsiniz “ Hayatta kaç defa aylarca işsiz kalacağım ki“ gibi.

‼️Bunun için herkese önerebileceğim bir kitap var; Ben Değeri Tiryakiliği : A. Kadir Özer

⏩ Duygu aynı olsa bile bizim meseleye bakış açımız, düşüncemiz değiştiğinde olayın nasıl değiştiğini görüyoruz.

Bu çerçeveyi kullanarak meselelere çok farklı bir duygu ile bakabilirsiniz, çok enteresan deneyimler yaşayabilirsiniz.

Görünür hale gelin ❗️

Peki görünür hale gelmek ne demek?

İnterneti, sosyal medyayı iyi kullanmak demek. Bununla ilgili olarak Seth Godin’in Podcast’i Akimbo’yu dinleyin. Burada hit yapmaya çalışmakta mümkün diyor. Yani kitap mağazasına gittiğinizde en çok satanlar rafı vardır, bu raf kendini sabitlediği için satışı yapıyor ve diğer rafların pek şansı kalmıyor. Fakat Amazon ne yapıyor, hiç bir yerde bulunmayan kitapları alıp satıyor.

Mesela Netflix ve Amazon sınırsız bir raf oluşturuyorlar. Daha uzun bir raf oluşturup insanları daha fazla içeriğe ulaştırabilirsiniz.

İnsan eylemlerimizin en önemli kaldıraçlarından birisidir. İnsan tanıyarak bu kaldıraçtan faydalanabiliriz. En doğru yöntemlerden bir tanesi de öğrenme yolculuğuna birlikte çıkmak.

İnsanın kendi çevresinden, kendi düşünce çemberinden kurtulmasını sağlayan onu genişleten, zenginleştiren faaliyettir. Bunu kitaplarla da yapabiliriz, sadece kitap okuyarak bile başka biri haline gelmek mümkün.

Girişimcilere de tavsiyemdir girişim yolculuğuna en az iki kişi ile çıkmanız öneririm.

Post a comment