Aman Dikkat Kurduğun Startup Seni Yutmasın!

Photo by Guillaume de Germain on Unsplash

Bir startup sahibini bekleyen büyük tehlikelerden biri de kendisiyle işi arasındaki sınırın ortadan kalkmasıdır. Bir startup başlangıç aşamasında hesaplı hareket eder, masrafları düşük tutmaya çalışır, bu nedenle de kurucular hemen hemen her işi kendileri yaparlar. Eğer bu çalışma şekli çok uzun sürerse sürdürülebilirlik ve ölçeklendirme sıkıntıları oluşur.

Startup Sahibi ile Freelance Çalışan Arasındaki Fark

Seth Godin’in freelance çalışan kişi ile startup sahibi arasındaki farkla ilgili yaptığı tarif zihin açıcı. Freelance çalışan kişi kendi zamanını paraya dönüştürmeye çalışır, girişimci ise kendinden büyük bir şey ortaya çıkarmaya çalışır. Başarılı girişimcinin kurduğu iş kendisi olmadan da devam edebilecek bir fonksiyon gibidir. Freelance ölçeklendirilemez, girişim ise ölçeklendirilebilir. Bu arada freelance çalışmak kötü anlamına gelmiyor burada söylenenler. Seth Godin de bunun altını çizer. Biri veya diğeri daha iyi değil, sadece ne yaptığını bil ve birini yaparken diğerini yapar durumuna düşme.

Her işi kendisi yapmaya çalışan kurucu biraz startup içinde freelance çalışır gibi olur. Freelance çalışıp başka freelance çalışanlara da iş yaptırmaya çalışan biri de freelance içinde girişim yürütmeye çalışır gibi olur. İkisi de işe yaramaz.

Bazı iş alanlarında kurucuların kendilerini işten ayırmaları biraz zor olabilir, ama imkansız değildir. Kendimizden örnek vereyim… HerGünÖğren başlangıç aşamasında biraz Ozan Dağdeviren ve benim üzerime kurulu bir startup. Bu nedenle sürekli kendimizi denklemin içinden çıkarmanın yollarını arıyoruz. Böylece daha katma değerli işlere odaklanabiliyoruz. Kendinizi denklemden çıkarırken önerim mümkün olduğunca otomasyon kullanmanız. Tüm fonksiyonları kendi başına çalışabilen makineler haline getirmek şeklinde bir yaklaşım çok mantıklı. Satış, pazarlama, müşteri ilişkileri yönetimi gibi alanlarda otomasyondan yararlanmak mümkün.

Nasıl Bir Mantık Kullanmalı?

Metrik kullanmak çok mantıklı. Örnek vereyim… diyelim ki ürününüzü tanıtmak için toplantılar almaya çalışıyorsunuz. Başlangıçta yakın network ve referans kullanarak toplantılar almanız gayet normal. Ancak sadece bu şekilde devam ederseniz freelance gibi çalışmış olursunuz ve işin gelişimiyle ilgili tahmin yapmanız zorlaşır. Bunun yerine mesela sosyal medyanızda yaptığınız içerik pazarlamanın toplantıya dönüşüm oranını bir metrik olarak takip ederseniz elinizde içeriği toplantıya dönüştüren bir makine olur. Böylece bu makinenin hızını, üretim miktarını ve verimliliğini takip edebilirsiniz.

 

Twitter https://twitter.com/inancayar

Facebook https://www.facebook.com/ayarinanc

Blog http://inancayar.com/blog

Linkedin www.linkedin.com/in/inancayar

Post a comment