Girişimci Olmak İsteyenler için 10 Kitap Önerisi

Geçen hafta “Girişimci Kafası” ile bir video röportaj yaptık. Videoda girişimci olmak isteyen birine önereceğim en önemli 10 kitabı listeleyeceğim sözünü verdim. Şimdi o sözü tutmak üzere yazıyorum. Okumak dünyanın kaldıraç gücü en yüksek eylemlerinden biri. HerGünÖğren ‘i kurduktan sonra Ozan Dağdeviren ‘le birlikte başka Startup fikirleri de geliştirmeye devam ediyoruz. Bazı durumlarda ekibe birilerini eklemek gerekirse okuma listesi veriyoruz :)… gerçekten, istediğimiz kitaplar okunursa aynı düşünce kalitesinde eylem üretebileceğimizi düşünüyoruz.

Lafı fazla uzatmayayım. Kitapları listelemeye ve bu kitapları okuyarak neler kazanacağınızı anlatmaya başlıyorum. Bir de yazının sonunda ek önerilerim olacak. Başlayalım!

1- Orijinaller, Adam Grant

Efsane kitap! Ne kadar çok önerdiğimi ben de hatırlamıyorum. Birçok insanda ciddi paradigma değişimi yaratacağını düşünüyorum. Girişimciliğe yeni başlayacak olanlar, başlamış olanlar ve startup kurmak isteyenler en çok fikir aşamasında takılı kalıyorlar. Bu kitabı okuyunca fikirden daha önemli olanın çok hata yapıp, çok öğrenmek olduğunu göreceksiniz. Girişimcilik yolculuğunun başında herkesin bu kitabı birkaç defa okuması gerekiyor.

2- Sıfırdan Bire, Peter Thiel

Bir başka efsane! Adam Paypal kurucularından biri, bir de üşenmemiş kitap yazmış. Çabuk o kitabı yala yut 🙂

Kitap içinde özetlenemeyecek kadar çok güçlü fikir ve sezgi karşıtı düşünce var. Peter Thiel’in “Ölü Bölge” tarifine özellikle dikkat etmek gerekiyor. Sürekli patinaj yapıp, sürdürülebilir büyüme ve gelir yakalayamayanların baş ucu kitabı olmalı.

3- Mavi Okyanus Stratejisi, W.chan Kim – Rene Mauborge

İnovasyonu bu kadar iyi anlatan ve uygulanabilir yöntemler sunan başka bir kitaba rastlamadım. Nokta.

4- Ustalık, Robert Greene

Adam Grant okuduktan sonra büyük bir boşluğa düşen insanı elinden tutup kaldıran kitap. Büyük ustaların hayatlarını inceleyip dantel gibi işlenmiş bir kitap yazmış Robert Greene. Girişimcilik yolu ustalık yolu. Oku, anla, uygula!

5- Ben Değeri Tiryakiliği, Kadir Özer

Girişimcilik büyük bir mücadele ve ilk müdahale kendinden başlamalı. Bu kitabı okuyunca duyguların, düşüncelerin ve davranışların arasında nasıl bir ilişki olduğunu göreceksin ve kendini yönetmeye başlayabileceksin. Oku… kendini ve ekip arkadaşalarını boş meselelerle üzme 🙂

6- Dost Kazanma ve İnsanları Etkileme Sanatı, Dale Carnegie

Kitabın adına aldanma, biliyorum çok klişe duruyor… biliyorum çok kişisel gelişim duruyor 🙂

İnsanlarla iyi geçinmek ve onları anlamak üzerine anahtar bir kitap. Doğru iletişimi kurunca her şeyin su gibi rahatça aktığını göreceksin. Oku, boşuna kilit bozup durma.

7- Mor İnek, Seth Godin

Seth Godin’den ne okusan olur. Bununla başlayabilirsin. Muhtemelen satış ve pazarlamayı ihmal ederek başlayacaksın. Bir girişimcinin iş dünyasının nasıl çalıştığını hızlıca anlaması gerekiyor. Seth Godin bu kavrayışa ulaşmak için iyi bir yol arkadaşı olacak sana.

8- İş Modeli Üretimi, Alexander Osterwalder – Yves Pigneur

“İş Modeli” yeni başlayanlar için anlaşılması güç bir kavram. Önerdiğim diğer kitaplara göre bu kitap biraz daha teknik ve kuru gelecek ama kaldıraç gücü yüksektir, oku vazgeçme.

9- Mindset, Carol Dweck

Kitap bildiğim kadarıyla daha Türkçe’ye çevrilmedi. İngilizce bilmiyorsan her şeyi bir kenara bırak ve İngilizce öğrenmeye başla. Bir girişimcinin dünyada üretilen en son fikirleri takip edebilmesi gerekiyor. Bir girişimcinin sürekli öğrenmesi gerekiyor ve sürekli öğrenmesi gereken bir insanın ilk öğrenmesi gereken şey İngilizce. İngilizce öğrenmeyi beceremiyorsan da girişimciliğe hiç bulaşma 🙂

10- Crucial Conversations: Tools for Talking When Stakes Are High

Kitap İngilizce, bu konudaki düşüncelerim bir önceki maddede var. İyi yürütülen bir diyalog bir ortaklık kurtarır. Bu kitabı bir kere oku. Girişimcilik yolunda insanlarla birlikte değer üretmeye çalışacaksın ve bazı durumlarda işler içinden çıkılmaz bir hal alacak, işte öyle durumlarda bu kitabı tekrar oku.

11- Bir Yaşam Felsefesi Olarak Girişimcilik, İnanç Ayar

Bitmedi, yazmaktayım. Bana kendimi övdürme 🙂

Ek öneriler:

Bir Yaşam Felsefesi Olarak Girişimcilik” podcastinin ilk 10 bölümünü dinlemeni tavsiye ederim. İlk 10 bölümde bir girişimcinin doğru düşünmesini sağlayacak çok temel kavramları anlatmaya çalıştım. Spotify uygulamasından podcaste ulaşabilirsin. Bu sitedeki Podcast sekmesinden de dinleyebilirsin.

Instagram https://www.instagram.com/inancayar/

Twitter https://twitter.com/inancayar

Linkedin www.linkedin.com/in/inancayar

 

Post a comment