Her Girişimi Başarılı Kılmanın Formülü: Karar Kalitesini Artır.

Karar Vermek

Karar Kalitesi

Photo by Caitlin Oriel on Unsplash

HerGünÖğren’in kuruluş aşamasından itibaren en çok dikkat ettiğimiz noktalardan biri “karar kalitesi” oldu. Kaliteli kararlar almak çok önemli bir kaldıraç. Karar kalitesini arttırmaya çalışırken operasyondan ödün vermemek gerekiyor. Bu noktada kalite ile çeviklik arasındaki dengeye dikkat etmek gerekiyor.

Karar Süzgeci

Bir girişimi hayat geçirirken alınabilecek kararlar neredeyse sınırsız. Bu kararları alt alta yazmak bile insanı felç edebilir. Bu nedenle bir karar süzgeci kullanmak işleri kolaylaştırıyor. Neleri yapacağına karar vermeden önce neleri yapmayacağına karar vermek gerekiyor. Bizim karar süzgecimizde dört filtre vardı: Fazlandırma, odaklanma, hız, değerler.

Fazlandırma

Sürekli yaratıcı fikirler ortaya koymak ve bir önceliklendirme yapmadan hepsini hayata geçirmeye çalışmak hayati hatalar ortaya çıkarabilir. Projeyi fazlara ayırarak operasyonu içinden çıkılmaz hale getirme tehlikesinden uzak durmuş oluruz. Projenin fazlarının ne olacağına karar verme meselesi de ayrı bir kaliteli karar konusu tabi.

Odaklanma

Dönemsel olarak odak noktalar belirlemeye çalıştık. Aynı anda hem pazarlama, hem satış, hem ürün geliştirmeye girişmek mantıklı değil. Bunun yerine bir odağı güçlendirmeye çalışırken diğer odakların çalışır bir versiyonuyla devam etmek bize daha uygun geldi.

Hız

Hızlıca hayata geçirilemeyecek fikirlerden uzak durmaya çalıştık. Fikir ne kadar iyi olursa olsun elimizdeki kaynaklarla hayata geçirilemeyecekse eledik. Mükemmel ama yavaş uygulanacak bir fikir yerine hızlı hayata geçirilecek fikir bizim için daha değerli oldu.

Değerler

Kararların temel değerlerimize uygun olmasına özen gösterdik. Daha çok kazanmak, daha iyi sonuç elde etmek gibi çeldiriciler bile ortaya çıktığında değerlerimizle örtüşmediğinde kararı değerlerimize uygun hale getirmeye çalıştık.

Kararı bekleyen tehlikeler

Biraz da aldığımız kararları bekleyen tehlikelerden bahsetmek istiyorum. Kararın tüm aşamalarında bu tehlikelere karşı uyanık olmak gerekiyor.

Aşırı varsayım

Varsayımların mümkün olan en kısa sürede ve en ucuz şekilde test edilmesi önemli. Varsaymak yerine test etmek daha güçlü sonuçlar üretiyor. En tehlikeli olan varsayımlar ise farkında olmadıklarımız. Bir kararı hayat geçirmeden önce mümkün olduğunca örtük varsayımlarımızı da ortaya çıkarmaya çalıştık.

Uzman körlüğü

Başkalarının deneyimleri ve aklını kullanmak da önemli bir kaldıraç. Ancak dikkatli olmak gerekiyor. Adam GrantOrginals” kitabında bir araştırmadan bahseder. Araştırmayı yapan Stanford’da işletme profesörü olan Justin Berg. Berg sirk sanatçılarıyla ilgili bir araştırma yapıyor. 150 tane sirk gösteri videosu kullanıyorlar. 339 tane sirk profesyoneline 10’ar video izletiyorlar ve sirk numarasının başarılı olup olmayacağını tahmin etmelerini istiyorlar. Gösteriyi tasarlayanlar kendi gösterileriyle ilgili başarılı tahminlerde bulunamıyorlar. Yöneticiler de başarılı değil. En başarılı grup kendileri de sirk gösterisi tasarlayan akranlar. Yöneticiler başarılı olacak orijinal fikirleri getirdikleri risk nedeniyle fark etmekte zorlanıyorlar. Gösteriyi tasarlayanlar da fikrin içine gömülü oldukları için başarılı öngörülerde bulunamıyorlar. Karar kalitesini arttırmak için uzman görüşü alırken bu “güçlü fikir” bize yol gösterici oldu.

Ekibin uyumsuzluğu

Bir karar alındığında tüm ekip üyelerinin karar kendilerinin olsun veya olmasın bir kere uzlaşmaya varıldıktan sonra kararın sağlıklı şekilde hayata geçmesi için tüm güçlerini ortaya koymaları gerekir. Eğer bu konuda bir ayak sürüme olursa karar kötü olduğu için mi hayata geçirilemedi yoksa ekip üyelerinin motivasyonsuzluğu nedeniyle mi sorun çıktı bilemeyiz.

Yeterince çevik olmamak

Kararı almak ve uygulamaya geçirmek önemli. Bir yandan da kararın sonuçlarını sürekli gözlemlemek ve ölçmek gerekiyor. Hatadan vazgeçebilmeli ve gerektiğinde karardan geri dönebilmeli.

Karar alırken neler dikkat etmeli?

  • Karar kriterleri belirlemek
  • Yaratıcı düşünceyle bol seçenek oluşturmak
  • Riskleri öngörmek
  • Egoyu devreden çıkarmak
  • Sürekli öğrenme tutumu

Son Söz

Bir girişimde karar kalitesinin artırılması tüm ekibin görevi. Aldığımız kararları ve sonuçlarını kalite açısından sürekli kontrol altında tutmalıyız.

Post a comment