Hallederiz Dedi Hemen Kaç!

Photo by Tyler B on Unsplash

Dijital pazarlama üstadı (bu alandaki sezgilerine çok güvenirim), Pub Story kurucu ortaklarından çok sevdiğim Bora Öğünç’e bir konuda fikir sorarken muhabbet arasında şöyle bir şey söyledi: “Mesela ben Photoshop kullanıyorum, bir şeyler biliyorum ve bazı durumlarda kendi işimi görmek için programı kullanıyorum… ama neyi yapıp neyi yapamayacağımı da biliyorum… öyle insanlar var ki benim bildiğim kadar Photoshop bilip çok rahat şekilde bu konuda çok iyi olduklarını iddia edebilirler.” Bora bunu söyler söylemez çok güldük… ikimizin de çok iyi tanıdığı bir insan türü bu çünkü. Şu cümleleri hepimiz duymuşuzdur:

 

“O işi bana bırak!”

(Sakın bırakma hemen oradan kaç!)

“Hallederiiiiz.”

(Halletmeyeceği gibi işi daha beter hale sokacak, hemen kaç!)

“Bir şey olmaz.”

(Dikkat et, sana olacak son şey olabilir bu.)

 

Çok dikkatli olmak lazım. Sizi ölüme bile götürebilir bu kendini, becerilerini, neyi bilip neyi bilmediklerini bilmez insanlar.

 

“Karşımda ne dediğini bilen biri mi var?”… Bir işi teslim etmem gerektiğinde ilk kontrol ettiğim şeylerden biri haline geldi bu artık. Eğer kişinin ne dediğini bilen biri olup olmadığını anlayacak kadar alana hakim değilsem danışmanlık alıyorum. Danışmaktan çekinmediğim alanlardan biri yazılım mesela. Bir yazılım projesine girdiğimde muhakkak danışmanlık alıyorum, çünkü benim yerime bu işi yapacağını söyleyen insanın deli olup olmadığını anlayacak birine ihtiyaç duyuyorum 🙂

 

Neyi bilip neyi bilmediğini bilen insanların farkı ne peki? Bu insanlar becerilerinin derecesi hakkında nasıl daha isabetli oluyorlar? Bence kendi becerilerinin sınırını bilen insanların en önemli farkları uğraştıkları alanda nelerin mümkün olduğunu biliyorlar.

 

Bu konuda sıkıntı yaşamamak için önerilerim şunlar:

Yeni çalışmaya başladığınız birinden hızlı çıktı isteyin. İlk çıktınızı 6 ay sonra almayın.

Kişi aşırı güvenli konuşuyorsa örümcek hisleriniz harekete geçsin.

Alanı tanıyan birinden danışmanlık alın.

Hızlı karar vermeyin, yeterli sayıda adayla görüşün.

 

Twitter https://twitter.com/inancayar

Facebook https://www.facebook.com/ayarinanc

Blog http://inancayar.com/blog

Linkedin www.linkedin.com/in/inancayar

Medium https://medium.com/@inancayar

Post a comment