Kim Üzdü Seni?

Photo by Pim Chu on Unsplash

Çalışan memnuniyeti sağlamak önemli. İlerde bu konuyu ele almak istiyordum. Blog yazılarını takip eden bir okuyucunun sorusu beni bu konuyu öne alma konusunda motive etti. Kısa vadede çalışan memnuniyeti sağlamadan, sadece muhteşem bir ürün veya hizmetiniz olduğu için de yol alabilirsiniz, ancak uzun vadede çalışanın mutlu olmadığı bir yerde tüm göstergeler yavaşça düşecektir. Çalışan memnuniyeti konusuna bir başlangıç yapalım o halde. Bu konuda son dönem yazılmış Daniel H. Pink’in Drive kitabı bize güzel ipuçları veriyor. Pink’in diğer kitaplarını da çok seven biri olarak bu kitaptan da oldukça faydalandım. Pink HerGünÖğren video serilerinde de başvurduğumuz yazarlardan birisi.

Pink’e göre 3 temel motivasyon seviyesi var:

  1. Hayatta kalma isteği, yani biyolojik ihtiyaç seviyesi
  2. Motivasyon 2.0 – Ödül ve ceza seviyesi
  3. Motivasyon 3.0

Yapılan 40 yıllık araştırmaların değerlendirmesini yapan Pink Motivasyon 3.0 adını verdiği üçüncü temel motivasyon seviyesini kavramsallaştırıyor.

Motivasyon 2.0 bildiğimiz dışsal motivasyon. Bu motivasyon türünde kişi dışsal bir etki sonrasında motivasyon kazanıyor. Bu motivasyon türünün çok etkili olmadığını hepimiz yaşayarak öğreniriz. Çocuk eğitiminde de tavsiye edilen bir motivasyon aracı değildir.

Motivasyon 3.0 içsel motivasyon demek, yani bir işi yapmanın kendisini ödül olduğu durum. Pink bu motivasyon türünün ortaya çıkması için 3 faktör olduğunu söylüyor:

1. Otonomi

Otonom olmak bizi motive ediyor. Bir işi nasıl gerçekleştireceğimiz konusunda özgür olmak istiyoruz. Çalışanlara mikro yöneticilik (büyük hastalık) yapmak yerine çıktıyı tarif edip bu çıktıya nasıl ulaşacağını kişiye bırakmak en iyisi. Hatta daha da iyisi çıktıyı da birlikte düşünerek oluşturmak.

2. Ustalık

Ustalık kazanmak bizi motive ediyor. Yaptığımız işin bizi zorlamasını ve işi yapma konusunda beceri kazanmayı seviyoruz. Sürekli birbirine benzeyen işleri yapmak kimi mutlu eder ki? İnsanlar çalışmayı sever… yeter ki iş heyecan verici ve zor unsurlar içersin. Yönetici olarak bir problemin çözümünü bulup çalışanlardan çözümü gerçekleştirmelerini beklemek yerine problemi birlikte ele alırsak, çözümü birlikte geliştirirsek ve çözümün işe yarayıp yaramadığını birlikte göstergeler üzerinden takip edebilirsek harika olur.

3. Amaç

Amaçlar bizi motive ediyor. Yaptığımız işin bir anlamı olsun, insanlara değer katsın istiyoruz. Bu kısım biraz zor. İçinde bulunduğunuz iş alanının dünyaya kattığı değer üzerine düşünmeniz gerekiyor. Yaptığınız işin ötesinde bir şey keşfetmeniz gerekiyor. Ama bu anlamı keşfeder ve çalışanlarınızla paylaşırsanız yaptığınız her iş sizi motive etmeye başlıyor. Kendimden bir örnek vermem gerekirse, benim yaptığım işlerin zemininde insanları ve kurumları daha iyi hale getirme amacı var. Bu temel amaç bana yüksek motivasyon sağlıyor.

Pink’in kitabından bireysel olarak çıkaracağımız dersler şunlar:

Kendine daha çok özgürlük alanı oluştur.

Ustalık kazanacağın, öğreneceğin, becerilerini geliştireceğin işlere odaklan.

Amaç meselesini erteleme, dünyaya bir değer katmaya odaklan.

Kurumsal dersler şunlar:

Çalışanlara özgürlük alanları oluştur.

Çalışanların gelişimini önemse.

İşinin dünyaya kattığı değer üzerine düşün.

Twitter https://twitter.com/inancayar

Facebook https://www.facebook.com/ayarinanc

Blog http://inancayar.com/blog

Linkedin www.linkedin.com/in/inancayar

Medium https://medium.com/@inancayar

Post a comment