Kompleks Problemleri Kim Sevmez?

Photo by Hans-Peter Gauster on Unsplash

Kompleksite bilimi üzerine çalışan Brenda Zimmerman ve Sholom Glouberman üç tür problem ayrımı yapıyor: Basit, karmaşık ve kompleks.

Basit problemleri çözmek için basit teknikler geliştirmek mümkün. Bu teknikler yemek tariflerine benzeyen tekniklerle çözülebiliyor. Bir kere tekniği iyileştirince öngörülebilir bir şekilde problemi çözebiliyorsunuz.

Karmaşık problemler için verdikleri örnek aya roket göndermek. Bu tür bir problemi daha küçük parçalarına ayırarak çözmeye çalışabiliyoruz. Çoğunlukla basitçe uygulayabileceğimiz teknikler yok ve problemi çözmek için çok sayıda insanın koordineli bir şekilde çalışması gerekiyor.

Kompleks problemlere verdikleri örnek çocuk yetiştirmek. Her çocuk eşsiz. Bir çocuğu yetiştirirken geliştirdiğiniz teknikler başka bir çocukta işe yaramayabiliyor. Bir kere roket gönderdiyseniz ikinci rokette işiniz daha kolay. Ama bir çocuk yetiştirdiniz diye diğer çocukları daha kolay yetiştirmeniz garanti değil.

Startup problemleri kompleks problemler. Uygulayabileceğiniz garantili teknikler yok. Başarılı bir startup sahibi olmanız, ikincisinde başarılı olacağınız anlamına gelmiyor. Tekrarlanır problemleri çözmeyi daha çok seviyorsanız startup dünyasından uzak durun derim. Ama heyecan, macera ve kompleks problemlerin getirdiği adrenalini sevecekseniz bu dünyada bunlardan bol bol var.

Blogda ele alınmasını istediğiniz bir sorunuz varsa (dilerseniz isim vermeden cevaplayabilirim) inanc@hergunogren.com’a yazabilirsiniz.

Twitter https://twitter.com/inancayar

Facebook https://www.facebook.com/ayarinanc

Blog http://inancayar.com/blog

Linkedin www.linkedin.com/in/inancayar

Medium https://medium.com/@inancayar

 

Post a comment