#001 Hayat Size Hangi İşaretleri Gönderir?

Photo by Tim Mossholder on Unsplash

Merhaba ben İnanç Ayar. Podcast serisinin ilkine hoş geldiniz. Bu seride biraz, bir şeyleri gerçekleştirme üzerine konuşacağız, ilham almak üzerine konuşacağız. Ben öğrenmeyi çok seven ve sürekli öğrenen biri olarak, öğrendiklerimi sizinle paylaşmaya çalışacağım.
Artık günümüzde özellikle bir şeyleri gerçekleştirme konusunda araçlar çok demokratik hale geldi. Yani sıradan bir insan istediği herhangi bir şeyi gerçekleştirebilir durumda. Mesela film dünyasından örnek verelim. Eskiden bir film çekmek isteseydiniz, kameraya ulaşmak çok zordu, kamera ücretleri çok yüksekti. Filmler çok pahalıydı. Film çektiniz diyelim, o filmin laboratuvar masrafları, basılması yine çok ciddi masraftı. Bir de filmi çektikten sonra tabii ki dağıtmanız lazım, yani insanlara ulaştırmanız lazım, salonlara ulaştırmanız lazım. Dağıtım da ciddi maliyetti. Hayalleri olan, film çekmek isteyen biri olarak bu hayalleri birilerine anlatmanız, onları ikna etmeniz gerekirdi. Yapımcılara ulaşmanız gerekirdi ve gerçekten çok zordu. Birçok insan da zaten bu yolda hayallerini gerçekleştiremeden vazgeçtiler.
Günümüzde durum ne oldu, şimdi artık video çekmek, film çekmek araç açısından özellikle imkânlar açısından çok kolaylaştı. Herkes film çekebilir hale geldi. Yani bir hayalinizi filme dönüştürüp insanlarla buluşturmak, özellikle internet üzerinden dağıtmak oldukça kolay şu anda günümüzde, gerçekleştirebilirsiniz. Şunu söylemeye çalıştığımı düşünmeyin, “ artık çok kolay bu işler, film çekmeyi hayal eden insanlar artık çok rahat bir şekilde film çekebilirler” demek istemiyorum. Ama en azından en büyük engellerden bir tanesi ortadan kalkmış durumda. Bugün içerisinde girişmek, girişimci olmak bu anlattığım nedenden dolayı özellikle benim çok tavsiye ettiğim bir şey haline geldi. İnsanların kendilerini geliştirmek üzere, hayallerini gerçekleştirmek üzere, girişim dünyasına girmelerini, adım atmalarını özellikle onlara önermeye çalışıyorum mümkün olduğunca. Bu podcast serisi içerisinde de biraz girişmek ne demektir, karar almak ne demektir, karar kalitemizi nasıl artırırız, neye girişeceğimize neye göre karar veririz, bir fikrin iyi olup olmadığını nasıl anlarız, bir girişime kalkıştıktan sonra o girişimi ayakta tutmamız için neler yapmamız gerekir üzerine mümkün olduğunca okuduğum kitaplardan, öğrendiklerimden ve kendi deneyimimden, sizlerle bir şeyler paylaşmaya çalışacağım.
Şimdi zihninizde bir sahne canlandırarak başlayayım isterseniz. Bir hissiyat vardır, şöyle 30 yaş civarı insanın içine çöken bir hissiyat. O hissiyattan bahsetmek istiyorum. O yaşa kadar, yani 30 yaş civarına kadar, hayat adeta böyle uç uca eklenmiş film fragmanları gibidir. Ben filmi çok seven bir insan olarak, sinemayı çok seven bir insan olarak, sinemadan çok örnek vereceğim bu arada. Fragmanın özelliği nedir, çoğu zaman filmden daha güzeldir fragman, yani keyifli bir şekilde fragmanı izlersiniz bazı durumlarda, sonra filme gidersiniz hiç hayal ettiğiniz gibi bir filmle karşılaşmazsınız. İşte 30 yaş civarına kadar hayat böyle uç uca eklenmiş harika fragmanları izlemek gibidir. Sevmediğiniz bir fragman olursa değiştirirsiniz, başka bir fragmana geçersiniz, hayat imkânlarla doludur, istediğiniz her şeyi yapabilecek güçtesinizdir. Sürekli denersiniz, gezersiniz, öğrenirsiniz, adeta böyle geniş bir ufka bakar gibisinizdir. Sonra ne olur? Mezun olursunuz ve iş aramaya başlarsınız. Şanslı olduğunuzu var sayalım ve bir işe başladığınızı var sayalım, işe başlarsınız. İşte ben o işe başlamanın ilk gününden bahsetmek istiyorum, oradaki bir sahneden bahsetmek istiyorum. Daha sahneye gelmedik bu arada.

Devamını podcast’te dinleyebilirsiniz.

Bölümde adı geçen kişiler:
Ortega Y Gasset
Socrates
Adorno
Elon Musk

Post a comment