Yanlış Zaman Yönetimi: Gemi Batarken Ortalığı Süpürmek

Photo by Marcos Silveira on Unsplash

HerGünÖğren “Verimli Çalışma ve Zaman Yönetimi” serisinin çekimleri bitti. Yine 30’a yakın kitabı taradık ve 20’den fazla kitabı okuduk. Okumalar sonrası serinin öne çıkan eylemlerinden biri “önceliklendirme” oldu. Literatürde bu konuda bir söz birliği var… zamanını yönetmek istiyorsan önceliklendirmeyi bileceksin. Daha önce önceliklendirme üzerine yazdım.

Önceliklendirmenin önemini ben şöyle bir benzetmeyle anlatıyorum: Önceliklendirme yapmamak, gemi batarken ortalığı süpürmeye benziyor. Böyle çok insan var etrafta. Yavaş yavaş batıyoruz, ama o ortalığı süpürmeye devam ediyor. İnsanın şöyle diyesi geliyor: “Yahu bırak şu süpürgeyi adam/kadın, batıyoruz.”

Neden çok rastlıyoruz bu tabloya?

  • Çünkü önceliklendirme bir kere yapıp bırakılacak bir eylem değil, sürekli farkındalık gerekiyor. Sürekli farkındalık ise zor iş, yüksek enerji istiyor.
  • Çünkü gemiyi hep başkaları kurtarmış, en iyisi süpürmeye devam etmek.
  • Çünkü zaten kişinin eylemleri arasında mantıksal bir ilişki yok… yani öncelik sonralık ilişkisi baştan kurulmamış.

Sürekli önceliklendirme yapmak önemli. Bu konuda çevik (agile) proje yönetimi ilham verici. Yazılım geliştirme dünyasından çıkan çevik yöntemlerin bizim kültürümüze ve iş yapış biçimimize de çok uygun olduğunu düşünüyorum.

Bir de arada bir de orta ve uzun vade için önceliklendirme yapmak gerekiyor. İşte bu zor. Çünkü elimizde bir liste yok. Liste olsa önceliklendirme yapmak nispeten daha kolay. Peki, hayatımıza orta ve uzun vadede şekil verecek eylemlerin ve hedeflerin listesini nasıl oluştururuz?

Bunun bir formülü olduğunu sanmıyorum, ama listeye giden doğru tutumun kendini tanımak, sürekli sorgulamak, sürekli öğrenmek ve seçenek oluşturmak olduğunu düşünüyorum. Eğer düşünmeden şimdiki zamanın gereklerine göre bir liste oluşturursak yanlış yapmış oluruz. Sorgulanmamış bir şimdiden geleceğe bakmak yanlış.  

Bu durum en çok hedef belirlerken bizi sıkıntıya sokar. Şimdiyi oluşturan varsayımlar ya da düşüncelerin de değişebilir olduğunu kabul etmek lazım. Eğer varsayımlarımızı test etmeden o varsayımlardan yola çıkarak bir gelecek kurgularsak, kısıtların dikte ettiği bir geleceğe yönelik hedefler belirleriz. Önceliklendirme çok önemli. Çok basit gibi görünmekle birlikte üzerine düşünülmesi gereken bir eylem.

Şu konu hakkında yazılsa ne güzel olur diyorsanız, inanc@hergunogren.com’a yazın.

Twitter https://twitter.com/inancayar

Facebook https://www.facebook.com/ayarinanc

Blog http://inancayar.com/blog

Linkedin www.linkedin.com/in/inancayar

Medium https://medium.com/@inancayar

Post a comment