#013 Bahane Üretmek Kolay

Kitap : Seth Godin : Linchpin

-Ortalama olan nereden gelir?

-Neden başımızda ortalama denen şey var ?

Kendisi 2 sebep olduğunu düşünüyor, 

1.) Okuldan; ne gerekiyorsa onu yap, size o yeterli olarak gösteriyorlar. ( Eğitim sistemi )

Benjamin Bloom araştırmasında ise en başarılı olan insanların köklerine, geldiği yerlere bakıyor ( yaklaşık 10-15 yıllık bir araştırma ) Biri size bir konuda ortalama olduğunuzu söylediyse bunu size öğreten kişi ortalama olduğu içindir.

Her zaman uyanık kalmak gerek, bizden daha iyi olmamız isteniyor diye bunun doğru olduğu anlamına gelmeyecektir.

2.) Herkesin içinde, başının arkasında bir minik, kızgın, üzgün ses vardır. Bu ses bizi sürekli direnç göstermeye iter.

Godin diyor ki; herkes ne yapması gerektiğini duymak istiyor. Ama öyle bir dünya yok ! İyi ki de yok ! Fakat bir kaç düşünce modelleri var. Örn; Seth Godin den bir model; profesyoneller işin başında çöpe atılacak şeyleri atar, amatörler ise işin en sonlarına doğru çöpe atar. Mesela sunum içinde ki gereksizleri en son çıkarırlar. Profesyoneller işini bitirmeye yakın kimseye göstermez. Amatörler çevresinde ki herkese gösterir ki bir türlü bitiremez. Adeta o işi bitirmemek için herkesten fikir alırlar. Ortalamanın geldiği yerlere bakınca insan ortalamadan ayrı bir yere gitmeye başlıyor, insanı eşsiz kılan ortalamanın dışında olduğu noktalardır.

Test Davranışı : Sürekli test yapıyor olmak fikridir. Girişimcinin bir takım varsayımları var, mümkün olan en kısa sürede bunları test etmesi gerekiyor. Bunların bazılarını ancak yatırım ve para yoluyla test ediyor, bazılarını da parasız test etmesi mümkün.

Girişimci :  Belirli bir risk alarak bir alanda belirli bir fırsatı görüp o fırsatı değere dönüştürmekten bahsediyoruz. Değeri yüksek olan, bir miktar yaratıcılığın, öngörülmezliğin bulunduğu fırsat türünden bahsediyoruz.

Seth Godin, kişi kendisini ortadan kaldırdığında o inşa ettiği şey büyük bir değer üretmeye devam edecektir, der.

Başta kendinizi işin her alanına koyabilir, az sermaye vardır belki fakat ilerledikçe kişinin kendisini o denklemden çıkartması gerek. Hala o modeli değiştiremiyorsa iş yürümüyor demektir. Kendisi çıktıktan sonra karlı hale geliyorsa belirli noktalara ulaşmış diyebiliriz.

* Bir işi kurmanın en önemli argümanı, yatırmış olduğunuz emektir. Zaman ve maliyetten daha yüksek oranda bir değer üretmeniz gerekmektedir.

* İki senaryonuz olsun , biri iyimser diğeri kötümser. Mümkün olduğunca gerçekçi bakın, 3-4 yıl boyunca sürdürülebilir olacak mı diye mutlaka bakın.

Peki bireysel mi, takım olarak mı bir işe kalkışmalıyız?

– İnsan kalitesi çok önemli ! Hatta bir girişimin değerini arttıran öge olarak görülüyor. Hangi noktada hangi eylemi kullanıyorsanız, hangi kaldıraçları kullanıyorsanız, bu sizin girişiminizin başarılı olup olmayacağının en önemli noktalarından biri.

Mümkün olduğunca bir ekip / takım ile girişime kalkışmak daha iyi olacaktır. Tek başınıza da kalkışabilirsiniz tabi ki fakat benim gördüğüm iyi senaryolarda ekipler bir birine güzel değerler katıyor ve bir adım ileride başlamış oluyorsunuz.

Not : İçinizdeki minik sesi daha cesur, eyleme geçebilen kararlı bir sese dönüştürür.

 

Post a comment