İyi Bir Motivasyon Kaynağı: Oransal Düşünme

 

Photo by Rob Curran on Unsplash

Daha önce farklı biçimlerde fark ettiğim bir ilkenin daha berrak haliyle karşılaşıyorum bazı durumlarda. İnsanlarla bir fikri paylaşırken de benzeri bir durumu yaşıyorum… Aynı fikrin bir biçimi hiç bir ilgi uyandırmazken bir başka hali aydınlanma sağlayabiliyor. Bu nedenle bir eğitimci olarak güçlü bir fikrin farklı türde insanları harekete geçirecek hallerini repertuvarımda bulundurmaya çalışıyorum.

Oransal düşünme” de böyle bir fikir. Bu ifadeye Buffer’ın kurucu ortağı ve CEO’su Joel Gascoigne’nin blogunda rastladım. Joel “Her şeyin belirli oranlarda gerçekleştiği fikrini tamamen kavramam zor oldu, ama bunun kavranmasını süper önemli buluyorum” diyor. Bu fikrin en iyi ifadesini de Jim Rohn’da bulduğunu belirtiyor: “Bir şeyi belirli bir sıklıkta yaparsanız, belirli bir oranda sonuç alırsınız ve bu oranı herkes yaratabilir.”” demiş Jim Rohn.

Adeta söylemeye bile gerek olmayacak kadar basit bir fikir değil mi? Tüm güçlü fikirler ifade edildiğinde böyle bir etki yaratıyor. Bu fikre bir ekleme yapmak istiyorum. Bazı durumlarda bu oranı göremeden pes etmiş olursunuz. Ne demek istiyorum? Bir örnekle anlatayım… Diyelim ki biri ürünü tanıtmak için telefon yoluyla toplantı almaya çalışıyorsunuz ve 30 görüşme sonrası hala hiç toplantı alamadınız. Bu noktada pes ederseniz oranı görememiş olursunuz. Devam ederseniz belki de 45 görüşme sonrası bir toplantı alacaksınız ve oranı görmüş olacaksınız. Yani 45 görüşmeye 1 toplantı oranı siz yeterli derecede eylem üretene kadar kapalı. Bu oranı gördükten sonra artık değip değmeyeceğine karar verebilirsiniz.

Neredeyse her şey belirli bir eylem oranında gerçekleştiğine göre zaten asıl mesele hangi eylemin hangi oranda işe yaradığını bulmak ve bu orana göre harekete devam etmeye değip değmeyeceğine karar vermek. Yani attığımız taş ürküttüğümüz kurbağaya değecek.

O halde bir sonuç almak üzere bir eyleme geçince:

  • Eylemin hangi oranda sonuç ürettiğini bulacak kadar eyleme devam et
  • Ölçüm yoluyla oranı bul
  • Oranı beğenmiyorsan oranı iyileştirecek unsurları bul
  • Oranı beğenmiyorsan, iyileştirecek unsurlar yoksa veya bulamadıysan yeni eylemler bul

Post a comment