Aşırı Mantıksız Ol Hop Hop Hop!

Photo by Vicko Mozara on Unsplash

Sezgi karşıtı fikirleri çok severim. Bunu HerGünÖğren videolarında da çok dile getiriyorum. Nedir sezgi karşıtı?

Bir örnekle anlatayım. Birkaç sene önce yüzme dersleri almaya başladım. Başlangıçtaki düşüncem şuydu: “Amaaan nedir ki yani, bir ayda gider öğrenirim. Sonra da mis gibi yüzerim.” Birinci ders sonrası bu düşünce yerini şuna bıraktı: “Oha! Yok artık, yüzme bu kadar zor olamaz herhalde.” Gerçekten çok ilginç bir spor yüzme. İnsanın duygularının, düşüncelerinin, fiziksel hareketlerinin iç içe geçtiği karmaşık bir süreç. Tüm bunlara bir de yabancı bir ortamda (su) bulunmanızı ekleyince işler iyice karışıyor. Yüzme derslerinin tamamı bana yüzme dışında da birçok şey öğretti. Fazla uzatmadan “sezgi karşıtı” kavramını örneklendirmeye geçeyim.

Eğer kendi kendinize yüzme öğrendiyseniz veya bu yüzme sporu ve bilimi ile ilgilenmediyseniz kulaçlarınızı derin atmanın sizi daha iyi yüzdüreceğini düşünürsünüz. Sezgileriniz size bunu söyler. Çok mantıklı görünür. Şöyle derin derin kulaçlar atınca neden daha hızlı yüzmeyeyim ki?

Şimdi sezgi karşıtı öneri geliyor… Kulaçlarınızı derin atmak yerine sadece ön kolunuzu kullanacak şekilde atarsanız (EVF Early Vertical Forearm) daha hızlı yüzüyorsunuz. Çünkü yüzme iki kuvvetin farkından oluşuyor: Kulaçla oluşturduğunuz kuvvet eksi suyun size uyguladığı sürtünme kuvveti. Derin kulaç attığınızda suda daha büyük bir sürtünme kuvvetiyle karşılaşıyorsunuz. Yani derin kulaç size çok kazandırır gibi görünüp sürtünmeden çok kaybettiriyor.

Sezgi karşıtı olan hep çok ilginç. Şu açıklamayı yaptıktan sonra bile derin kulaç atmamak aşırı mantıksız görünüyor. İşin güzelliği burada. Sezgilerinizi suyun içinde size “Atalım derin kulaçları atalım hop hop hop.” diyecek, siz akıllın biriyseniz bu sesi bastırıp “Ne kadar sezgi karşıtı görünse de derin kulaç atmamak beni daha iyi yüzdürecek hop hop hop.” diyeceksiniz.

Gelelim asıl meseleye.

Hayat sezgi karşıtı fikirlerle dolu. Bir yandan da aşırı mantıklı görünen bir sürü aptallık var ortalıkta. Sürekli uyanık olmak lazım.

Hem startup’lar için hem de insanlar için sezgi karşıtı fikirler çok büyük kaldıraç. Arada durup sormak lazım: “Acaba sezgi karşıtı yapabileceğim bir şeyler var da ben mi görmüyorum?”.

Twitter https://twitter.com/inancayar

Facebook https://www.facebook.com/ayarinanc

Blog http://inancayar.com/blog

Linkedin www.linkedin.com/in/inancayar

Medium https://medium.com/@inancayar

Post a comment